Světlé omáčky

20. února 2014 v 17:02 | D. |  Omáčky
Základní světlá omáčka


Tato omáčka je základ pro bílou velouté omáčku, bílou supreme omáčku, normandskou omáčku, a mornay omáčku. Můžete ji ovšem podávat jen tak.
Potřebujete: 3 dkg másla, 4 dkg hladké mouky, 0,5 l vody, sůl a pepř na dochucení
Postup:
1) Rozpusťte máslo a přidejte do ní mouku - tím vám vznikne jíška. Asi tři minuty vařte na mírném ohni. Důležité je pořádně míchat, ať se v jíšce nevytvoří hrudky.
2) Přilejte vodu a omáčku dochuťte solí a pepřem.
3) Nakonec nechte omáčku 20 minut povařit. Dejte si pozor, aby omáčka prošla varem, jinak v ní bude cítit mouka.

* Další recepty na omáčky v celém článku



Bílá velouté omáčka

Potřebujete: základní bílou omáčku, 2 žloutky, 100 ml smetany, citrón
Postup:
1) Připravte základní světlou omáčku. Skončete u kroku 2.
2) 2 žloutky rozmíchejte ve100 ml smetany a přilejte směs do základní světlé omáčky.
3) Dochuťte omáčku pár kapkami citrónové šťávy, můžete také přidat trochu citrónové kůry.
4) Nechte omáčku 20 minut povařit.

Bílá supreme omáčka

Potřebujete: velouté omáčku, 50 ml smetany, 20 g másla
Postup:
1) Připravte velouté omáčku. Skončete u kroku 3.
2) Do připravené omáčky přidejte ještě 50 ml smetany a 20 g másla.
3) Nechte 20 minut povařit.

Normandská omáčka

Potřebujete: 300 ml základní bílé omáčky, 10 dkg husté smetany, 2 žampióny, žloutek, sůl a pepř
Postup:
1) Připravte si 300 ml bílé omáčky (asi 1 dkg másla, 2 dkg hladké mouky, 0,3 l vody). Omáčku mírně přisolte a připepřete.
2) Nakrájejte žampióny a spolu se smetanou a žloutky je přidejte do omáčky a pořádně rozmíchejte.
3) Nechte 20 minut povařit.
Mornay omáčka
Potřebujete: 500 ml základní bílé omáčky, 10 dkg strouhaného sýra, 3 žampiony, žloutek
Postup:
1) Připravte si 500 ml bílé omáčky (cca podle receptu, ale místo vody použijte mléko).
2) Nadrobno nakrájejte žampióny a nastrouhejte sýr.
3) Přidejte do omáčky žampiony a sýr.
4) Míchejte omáčku, dokud se sýr nerozpustí.
5) Nechte 10 - 15 min povařit.
6) Pro zjemnění můžete přidat ještě jeden žloutek, ale omáčku již nevařte.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama